Tipuri de lemn pe care nu ar trebui sa le utilizezi pentru alimentarea centralei

Daca iti achizitionezi o centrala termica pe lemne Liepsnele de calitate, aceasta se poate dovedi a fi foarte eficienta, venind la pachet totodata cu economii considerabile pentru incalzire, atata timp cat se respecta un set de reguli foarte importante.

Exista mai multe cerinte pe care insusi producatorul le mentioneaza in cartea tehnica a centralei, cerinte care trebuie respectate cu strictete pentru o buna functionare a centralei.

Foarte multe cerinte au in vedere in primul rand combustibilul solid utilizat pentru alimentarea centralei.

Sa luam exemplul centralelor Liepsnele. Acestea pot folosi foarte multe tipuri de combustibil, mai ales daca este vorba despre un model universal. In cazul acestora, pot fi folosite si alte tipuri de combustibil, nu numai lemn de foc, ci si carbuni, brichete din rumegus, peleti sau deseuri din lemn. Este important insa ca toatea aceestea sa respecte anumite cerinte.

Impreuna cu echipa de la Liepsnele ne-am decis sa facem un ghid despre tipurile de lemn ce nu trebuie folosite pentru alimentarea centralei. Iata care sunt acestea:

Lemnul de esenta moale

Desi este foarte popular la noi, lemnul de esenta moale nu este foarte recomandat pentru alimentarea centralei. Includem aici pinul, bradul sau chiparosul. Aceste lemne ard foarte repede si totodata produc foarte mult fum. Drept urmare, vor aparea foarte multe depuneri pe horn.

Lemn cu un grad de umiditate ridicat

Orice tip de lemn este mai bun atata timp cat este bine uscat. De aceea, una dintre cele mai importante cerinte in legatura cu lemnul ce poate fi folosit pentru alimentarea centralei este legata de umiditatea lemnului de foc.

Este recomandata achizitia din timp a lemnului si depozitarea sa intr-un mediu uscat astfel incat sa poata atinge un grad cat mai scazut de umiditate. De regula, lemnul are nevoie de cel putin un an pentru a se usca bine.

Daca vei ignora acest sfat si vei folosi lemne verzi, nu numai ca centrala isi va pierde randamentul bun ci totodata nivelul de depuneri va fi unul foarte ridicat, drept urmare vei avea mai mult de munca pentru curatarea centralei.

Mai mult decat atat, sansele ca unele defectiuni sa apara sunt si ele mult mai ridicate atunci cand alimentezi centrala cu lemn verde.

Lemn tratat

Desi multi producatori de centrale sustin ca poti folosi deseuri lemnoase, adevarul este ca nu poti folosi chiar orice resturi de lemn. De exemplu, nu este recomandata folosirea lemnului tratat cu anumite substante impotriva daunatorilor sau pur si simplu care sa ii ofere un aspect mai placut.

Lemnul dat cu lac sau cu vopsea nu este recomandat pentru arderea in centrala deoarece nu numai ca ar putea aparea gaze toxice, ci totodata componentele centralei ar putea fi afectate.

Orice lemn considerat a fi otravitor

Desi in romania nu exista foarte multe tipuri de lemn considerate a fi „otravitoare” ci doar plante care provoaca diferite reactii nedorite, trebuie totusi sa acorzi atentie alegerii lemnului pentru foc astfel incat acesta sa nu fie otravitor. Efectele s-ar putea dovedi a fi foarte grave daca vei ignora aceasta regula.

About the author

Leave a Reply