Timiditatea, boala grea

Cu totii experimentam timiditate diferita si pe grade diferite. Cu toate acestea, cauza principala se poate limita la unul dintre urmatoarele motive:

O proasta imagine de sine – Acest lucru este valabil mai ales pentru experienta noastra in liceu, cand ne aflam in eroarea ca acele calitati unice nu sunt interesante sau ca nu suntem demni de admiratie. Toate aceste ganduri starnesc in noi idei total diferite fata de ce cred cu adevarat ceilalti.

Preocuparea de sine – Cand suntem in jurul altor persoane, devenim extrem de sensibili la ceea ce facem, ca si cum ne-am pune in centrul unei scenei. Acest lucru creeaza anxietate si ne face sa ne indoim de fiecare miscare, focusandu-ne in special pe ceea “ce am facut gresit”. Aceasta atitudine poate provoca o spirala descendenta.

Etichetarea – Atunci cand ne etichetam singuri ca o persoana timida, ne simtim psihologic inclinati sa ne ridicam la aceste asteptari. Am putea sa ne spunem, de exemplu “Eu sunt o persoana timida”, in loc de”Trebuie sa fie adevarat ca eu sunt timid”. Aceasta este doar o modalitate prin care ne ferim de a deveni ceea ce etichetam.

Cuplandu-ne cu o imagine de sine slaba, nu avem nimic de castigat. Mai mult, o astfel de atitudine este doar inceputul unui ciclu din care nu mai poti iesi din. Ceea ce am intelesintr-un final este ca majoritatea oamenilor nu se uita la mine cu detaliile cu care ma priveam eu. Iar acesta este primul pas in vindecarea de timiditate.

About the author

Leave a Reply