Practicarea kiteboarding-ului toamna. Cum alegi costumul de neopren pentru sezonul rece

Chiar dacă vara a cam trecut, iubitorii sporturilor de apă încă nu-și agață placa în cui, ba dimpotrivă, profită de zilele cu vânt ale toamnei și se aventurează în continuare în largul mării.

În multe locuri, sezonul de kiteboarding și kitesurfing este deschis până în noiembrie, astfel că lunile care urmează pot fi perfecte pentru câteva sesiuni de adrenalină pe apă.

Valurile pot fi chiar ceva mai mari, vântul suflă mai mult și mai tare, turiști sunt mai puțini, poate și prețurile sunt ceva mai mici, așadar poți avea parte de toate condițiile pentru o mică escapadă.

Adaptarea echipamentului la sezonul de toamnă

Ce trebuie să ai, însă, în vedere, în perioada toamnei, este faptul că temperatura apei scade! Vine frigul, așadar s-ar putea să fie nevoie să-ți adaptezi echipamentul la condițiile acestui sezon.

Și chiar dacă temperaturile vor scădea treptat, nu dintr-o dată, acest lucru se resimte și, mai mult ca sigur, îți va crea un disconfort imposibil de ignorat.

Iar asta înseamnă că trebuie să te echipezi cu un costum de neopren corespunzător perioadei mai reci.

Nu-ți face probleme, însă, pentru că există costume special fabricate pentru ape reci. Principala caracteristică a unui astfel de echipament este izolarea termică, și, având în vedere acest lucru, producătorii au scos pe piață diverse modele, astfel că ai de unde alege unul potrivit pentru tine.

Wetsuit sau drysuit?

Și pentru că vei avea de ales între cele două tipuri de costum de neopren – wetsuit și drysuit – mai întâi ar trebui lămurit următoarele lucruri:

  • ambele sunt concepute astfel încât să împiedice pierderea căldurii pe care corpul o emană;
  • niciun costum de neopren nu este făcut să încălzească corpul.

Iar dacă am văzut ce au în comun aceste două tipuri de costum, hai să vedem și diferențele dintre ele:

  • Wetsuit – așa cum îi spune și numele, acesta este un costum „umed”. Caracteristica lui principală constă în faptul că izolarea termică se face printr-un strat foarte subțire de apă, păstrat între piele și neopren.
  • Drysuit – este costumul „uscat” și complet etanș. Așadar, menține pielea uscată, iar izolarea termică este datorată doar proprietăților neoprenului din care este confecționat.

Dintre aceste două tipuri de costum, cei mai experimentați dintre practicanții de kiteboarding recomandă, pentru apele reci, costumele drysuit. Se pare că aceasta ar fi cea mai indicată alegere deoarece pierd o cantitate mai mică de căldură.

Grosimea costumului de neopren

Evident, dacă vrei să te asiguri că nu vei suferi de frig, trebuie să iei în calcul și grosimea costumului. Fiecare milimetru în plus contează, mai ales dacă ești o persoană friguroasă.

Iar ca să ai un reper de la care să pornești, specialiștii recomandă o grosime de 5-6 mm pentru apele cu temperaturi scăzute. Plecând de la acest pont, poți alege grosimea potrivită pentru confortul tău în funcție de sensibilitatea pe care știi că o ai la frig – cu cât are mai mulți milimetri, cu atât mai puțin vei resimți temperatura scăzută a apei.

Sistemul de închidere indicat pentru sezonul rece

La acest capitol, cei care au deja experiență în practicarea sporturilor extreme de apă votează, în unanimitate, pentru costumul de neopren zipless, adică cel fără niciun fel de fermoar.

Pe locul 2 în topul preferințelor pentru ape reci este costumul front-zip, iar pe locul 3 sunt cel de tip back-zip. Chiar dacă, din punct de vedere al prețului, acestea sunt mai ieftine, dezavantajul lor este că permit, prin zona fermoarului, intrarea unei cantități destul de mari de apă în costum, fapt pentru care nu reprezintă tocmai cea mai bună alegere pentru ape foarte reci.

About the author

Leave a Reply