Oprirea gandurilor negative pentru a depasi anxietatea sociala

In trecut, oamenii care se confruntau cu anxietate erau de multe ori incurajati sa practice ceva de genul oprirea gandurlor. Ce este aceasta tehnica si cum functioneaza? Poti afla mai multe citind aceasta carte de dezvoltare personala pentru femei sau articolul de mai jos.

Imaginati-va ca un gand nelinistit intra mintea ta, cum ar fi “Toata lumea se uita la mine” sau “Am sa ma fac de ras”. Oprirea gandului in acest caz presupune sa luati masuri pentru a alunga gandul negativ din mintea. Spune-i “Nu”, fie cu voce tare fie in gand.

Alternativ, tehnica ar putea necesita angajarea intr-o actiune care sa te ajuta sa te distraga de la gand, cum ar fi tragerea unei benzi de cauciuc din jurul incheieturii mainii. Premisa din spatele opririi gandirii este ca, in timp, frecventa gandurilor de anxietate va scadea. Totusi, mai multe cercetari actuale arata de fapt cum ca ar fi adevarat tocmai contrariul. Intr-un studiu, participantii au fost rugati sa nu se gandeasca la ursi albi timp de 10 minute. Dupa cele 10 de minute, frecventa gandurilor despre ursi albi a fost semnificativ mai mare decat fusese pentru participanti inainte.

Un alt studiu a aratat ca strategiile care implica supresia gandirii si a emotiilor au condus la o mai mare anxietate si depresie decat cele care au cerut acceptarea, rezolvarea problemelor si gasirea cailor alternative de gandire. Ce inseamna acest lucru pentru cei cu tulburari de anxietate sociala? In loc sa incerce sa alunge gandurile anxioase din mintea lor, este mai bine sa lucreze cu ele si sa recunoasca aceste ganduri, pentru ca apoi sa poata scapa de ele.

De exemplu, daca trebuie sa tineti un discurs in doua saptamani si gandurile anxioase nu-ti dau pace, s-ar putea sa fii tentat sa incerci sa le opresti. Problema este ca, pentru a opri gandurile, trebuie sa scanati in mod constant si sa fiti vigilenti impotriva lor. Procedand astfel, nu veti face decat sa dati greutate si importanta grijilor. Putem spune, in esenta, ca nu va puteti ocupa de gandurile anxioase, astfel incat va trebui sa le tineti departe.

O strategie mai buna ar fi sa observati gandurile anxioase atunci cand acestea apar, dar sa nu le acordati prea multa atentie. pentru a le. Imaginati-va ca alearga prin cap ganduri de genul “am sa fiu lamentabil la acest discurs si toata lumea va observa ca sunt nerabdator si ca mainile imi tremura”.

Acum, in loc sa alungi acest gand din mintea ta, ia la cunostinta de el. Imagineaza-ti un rau care curge pe langa tine, plin cu gandurile tale. Poti ridica gandurile pe care le alegi, te poti uita la ele si examina si apoi sa le plasezi inapoi si sa le lasi sa curga mai departe. In loc sa cresti anxietatea prin griji si ganduri negative, vei spune: “Sunt un luptator. Voi avea ganduri anxioase despre acest discurs. Acesta sunt si nu trebuie sa fiu preocupat de asta.”

Practica de a recunoaste si de a accepta gandurile anxioase formeaza baza unui set de tehnici cunoscute sub numele de acceptare si terapie prin angajament. Desi terapia cognitiv comportamentala s-a dovedit in timp a fi cea mai eficienta forma de tratament, cea privind recunoasterea gandurilor ofera o abordare alternativa care poate fi deosebit de utila pentru cei care nu au gasit rezolvare prin alte metode.

About the author

Leave a Reply