Modalitati simple de valorificare a fructelor de aronia

Unul dintre marile dezavantaje ale climei temperat-continentale este acela ca rotatia anotimpurilor nu face posibila recoltarea fructelor de mai multe ori pe an, asa cum se intampla la tropice, spre exemplu, sau pe taramurile mediteraneene. Din acest punct de vedere, culturile de fructe si leguminoase de la noi trebuie valorificate la maximum, pentru a nu fi dependenti doar de invazia de produse de import.

In aceasta categorie se inscriu si fructele de aronia, ultimele vedete ale bucatariei sanatoase romanesti. Desi au aparut in Romania de putina vreme, fructele de aronia sunt extrem de cautate pentru proprietatile lor de-a dreptul miraculoase.

Iar acest lucru nu o spunem noi, ci medicii si specialistii din toata lumea, care au descoperit in fructele de aronia un devarat rezervor de vitamina C si antioxidanti, extrem de benefici pentru organismul uman.

Fiind cunoscute proprietatile antioxidantilor pentru organism, s-a ajuns rapid la concluzia ca aronia poate fi consumat si in scop terapeutic, fara niciun fel de prescriptie medicala. Astfel, incepand de la clasicul suc, ambalat sau in stare proaspata, pana la dulceturi sofisticate, toate acestea au la baza fructele dulci-acrisoare ale arbustului de aronia.

Suc ambalat aseptic

Cel mai vandut produs la ora actuala din fructele de aronia charlottenburg este sucul natural. Consumat in stare proaspata, acesta poate avea efecte benefice pentru sanatatea umana. Nu este de mirare ca unii specialisti recomanda in scop terapeutic consumul unei cantitati moderate de suc de aronia, timp de aproximativ doua saptamani.

Nu toata lumea isi permite insa privilegiul de a consuma suc proaspat de aronia cateva zile sau saptamani la rand. Acesta este motivul pentru care producatorii au inceput sa caute modalitati de ambalare, astfel incat sucul sa isi pastreze proprietatile benefice si la cateva saptamani sau chiar luni de la ambalare.

La prima vedere, vei spune ca nu este nimic deosebit. Ambalajul aseptic are insa darul de a mentine proprietatile naturale ale sucului de aronia fara a fi nevoie de adaugarea altor coloranti sau indulcitori.

Dulceturi si gemuri pentru capete incoronate

In zona Transilvaniei, este la moda insa prepararea dulcetii de aronia. Aceasta se prepara dupa o reteta speciala, care este livrata inclusiv Casei Regale a Romaniei si chiar membrilor Casei Regale Britanice. Dulceturile si gemurile din aronia se prepara tot in mod traditional, fara adaugarea de zahar rafinat.

Pe post de indulcitor insa, gospodinele si afaceristii locali au recurs la un truc, folosindu-se ca alternativa sucul de mere. Rezulta astfel o dulceata super-sanatoasa, indulcita in mod natural, fara e-uri si fara conservanti.

About the author

Leave a Reply