Industria alimentara nu poate exista fara dezinfectie

Atunci cand vorbim despre unitatile de productie si ambalare a alimentelor, nu putem omite igienizarea si dezinfectia spatiilor si a recipientelor. Aceste operatiuni sunt esentiale pentru securiatea alimentelor, conferindu-le acestora atat o pastrare a calitatilor nutritionale si organoleptice, cat si o prelungire a perioadei de expunere la raft in vederea comercializarii. Igiena produselor alimentare presupune in primul rand curatarea lor de orice urma de pamant, praf sau alte solutii, daca vorbim de fructe si legume. In cazul procesarii carnii, lucrurile sunt ceva mai complicate, intrucat aceasta necesita conditii speciale de transport, prelucrare si ambalare. In plus, avand in vedere ca aceasta poate contine urme de sange, procesul de curatare si igienizare este cu atat mai important, intrucat orice contaminare cu microbi si microorganisme din exterior poate avea urmari catastrofale pentru calitatea carnii si, poate inainte de toate, pentru sanatatea consumatorilor.

La fel stau lucurile in privinta produselor lactate, care, de asemenea, se proceseaza intr-un mediu controlat, lipsit de orice urma de microbi sau alte microorganisme care le-ar putea afecta calitatile. In ambele situatii, prelucrarea produselor de origine animala se stie ca este producatoare de reziduuri si de grasimi, iar ustensilele si recipientele folosite trebuie atent controlate. Primul pas in astfel de situatii il reprezinta curatarea suprafetelor, igienizarea facandu-se de obicei cu jet de apa calda sau de aburi, care au o actiune mai eficienta asupra grasimilor si a microorganismelor. Acest procedeu este folosit in cazul suprafetelor mai mari, precum halele de productie sau de depozitare. In cazul instrumentarului de dimensiuni mai mici, se folosesc instalatii si cuve speciale pentru curatare si sterilizare.

Acestea ar fi avantajele igienizarii cu ajutorul surselor de caldura, indiferent ca vorbim aici despre jetul de aburi sau de apa fierbinte, in fata carora microbii nu pot rezista, mai ales daca aceasta operatiune este facuta regulat, cu constinciozitate.

Nu in ultimul rand, in cazul prelucrarii carnii, in ultmii ani a aparut o tehnologie noua, care presupune ambalarea in mediu controlat, cu rol esential in prelungirea perioadei de valabilitate. In cazul prelucrarii produselor de origine animala, un rol important revine igienei si dezinfectiei personalului. Astfel, dincolo de clasicul spalat pe maini, in cadrul operatiunilor care necesita contact direct cu produsele din carne, se impune purtarea de manusi speciale si dezinfectia mainilor dupa manevrare. De asemenea, in cazul in care procedam la curatarea anumitor sprafete, este indicat sa ne asiguram ca mainile noastre sunt curate la terminarea sarcinii, pentru a evita intrarea in contact cu eventuale resturi sau microbi si raspandirea acestora. La o buna igiena a angajatilor va creste siguranta produselor supuse procesarii.

About the author

Leave a Reply