Furtunurile si utilizarile acestora

Toti trebuie sa fi intâlnit macar un furtun in viata noastra. Furtunul este  prezent aproape oriunde, in casele noastre, in industrie si aproape in fiecare aparat. Furtunurile fac transferul fluidelor mult mai usor, mai rapid si mai eficient decât alte metode tipice, cum ar fi canalele din agricultura care transporta apa din zona principala in campuri.

In cazul irigarii apei in agricultura, metoda tipica ar dura mult mai mult in comparatie cu tuburile sau furtunurile folosite. Uneori, ele sunt chiar folosite pentru a transporta gaze dintr-un loc in altul. Prin definitie, un furtun este un tub care este gol in interior si este folosit pentru a transfera fluide dintr-un punct in altul. Acestea pot fi uneori denumite conducte. Un furtun este de obicei flexibil si are o forma cilindrica.

Materialul care compune un furtun poate varia in functie de utilizarea acestuia.

Pentru a determina daca un anumit furtun este potrivit pentru lucrare, trebuie sa tii cont de materialul din care este confectionat furtunul, de puterea, dimensiunea si scopul pentru care va fi utilizat. Furtunurile de cauciuc vin de obicei cu atasamente, astfel incât acestea sa poata fi fixate pe o masina sau pe un dispozitiv.

Un furtun de cauciuc poate fi fabricat din latex natural, cunoscut si sub denumirea de cauciuc sintetic sau pur si simplu din cauciuc. Alte materiale din care pot fi compuse aceste furtunuri sunt din material plastic, silicon sau diferite materiale specializate.

Furtunurile din cauciuc natural au avantaje proprii. Ele au o mare elasticitate, capacitate de a rezista la temperaturi ridicate si presiuni si pot fi produse folosind resurse mai mici in comparatie cu materialele sintetice.

Ghid pentru protejarea furtunului spiralat

Furtunurile spiralate, de cele mai multe ori, sunt extreme de utile in special in sistemele inchise cum ar fi sistemele hidraulice, cu toate acestea furtunurile spiralate se pot deteriora in timp, in special daca un furtun spiralat se misca in mod regulat in aplicatii precum robotica. Ca urmare, se poate produce uzura furtunului spiralat, ceea ce duce la o reparare destul de costisitoare.

Deci, cum poti sa lupti impotriva daunelor aduse furtunurilor?

Primul pas este sa nu tii niciodata furtunul strans in momentul in care il manevrezi.  Dimpotriva este indicat ca furtunul sa aiba spatiu, in acest fel nu  va exista o strângere excesiva pe furtun.

Furtunurile si suporturile acestora. Acestea sunt fie metalice sau nemetalice si sunt concepute pentru a adauga un suport suplimentar la un furtun atunci când acesta este intins sau contractat. Acestea reprezinta o serie de bolturi si tobe de interconectare care se extind si se contacteaza atunci cand furtunul se extinde sau strange. Ceea ce fac transportatorii furtunului este sa incetineasca viteza miscarii furtunului, facând-o mai rigida pentru fluidul sau gazul care trece prin el si, in general, face ca acesta sa dureze mai mult.

De asemenea, cele metalice protejeaza impotriva abraziunilor si a resturilor care penetreaza furtunul mai bine decat cele nemetalice, dar suporturile pentru furtunuri nemetalice nu influenteaza eficienta furtunului la fel de mult. Ca atare, o regula generala ar fi folosirea purtatorilor de furtun nemetalici in ansamblurile inchise si a suporturilor de furtun metalice in ansamblurile furtunului deschis.

About the author

Leave a Reply