De ce urmeaza ca Tesla sa produca masini in China

In contextul in care se vorbeste tot mai frecvent despre intensificarea razboiului comercial care se deruleaza intre Statele Unite si China, compania americana Tesla a decis sa isi asigure accesul catre piata auto din Asia, fabricand masini electrice direct in tara care controleaza cele mai mari zacaminte de Litiu din lume, material atat de necesar pentru fabricarea masinilor electrice.

Elon Musc, vizionarul antrepenor genial din Silicon Valley care controleaza destinele companiilor Tesla si SpaceX, a finalizat strategia prin care vizeaza cresterea profitul companiei producatoare de masini electrice, transformand consecintele razboiului comercial in avantaje nepretuite.

In acest mod, compania Tesla, va avea acces fara o taxare suplimentara a importurilor, la resurse foarte importante, care provin din China, si care sunt absolut necesare pentru productia autovehiculelor electrice, cum ar fi componentele electronice de inalta performanta, precum si bateriile din Litiu-Ion, fapt ce va oferi companiei americane un avantaj strategic important pe pietele din regiune, prin furnizarea unor masini electrice de lux la preturi competitive.

Masinile electrice, planuri dezvoltare a industriei

Piata auto chineza este marcata de eforturile guvernului de a focaliza productia catre masinile electrice, cu scopul de a indeplini unul dintre planurile strategice pe termen lung ale guvernului, menite sa garanteze ca tara va deveni cel mai mare producator si exportator de autovehicule cu propulsie electrica din lume.

Evolutia propulsiei electrice nepoluante, pare a se fi blocat in zona tarilor dezvoltate, in special din cauza preturilor mari ale acestui tip de vehicule, iar masinile cele mai accesibile pentru infrastructura existenta, sunt deocamdata cele cu propulsie hibrida de tip plug-in, care pot utiliza atat combustibilul fosil, cat si energia electrica, avand astfel o autonomie extinsa.

Automobilele Tesla vor capata astfel acces la resursele de Litiu vaste, controlate de catre guvernul chinez, ceea ce le va garanta obtinerea unor baterii mult mai performante, la preturi scazute. Asta va contribui la cresterea autonomiei masinilor electrice, catre pragul de 1000 km, anuland astfel avantajul detinut atat de catre masinile clasice, cat si de catre cele hibride.

Uzina in care Tesla va investi cateva miliarde de dolari se va numi generic Gigafactory, fiind situata in Shanghai, urmand sa aiba o capacitate de 500.000 de autovehicule pe an. Finantarea se va face prin contributia atat a guvernului chinez, cat si a persoanelor fizice interesate sa cumpere obligatiuni cu dobanda buna.

In conformitate cu stirea preluata de catre site-ul de stiri Momentum, modelele produse in cadrul noii fabrici ‘Giga’, construite de catre Tesla, vor fi versiuni mai accesibile ale Modelului 3 si Y, deci vom asista practic la un proces de ‘Loganizare’ al puternicului brand american, cel care pare sa isi fi schimbat strategia printr-o pivotare puternica catre zona de clienti cu venituri ceva mai mici.

Conform Momentum.co.ro, acest nou val de miscari strategice ale lui Elon Musk, vin cumva in opozitie cu tendintele in scadere pronuntata ale pietei auto chineze care, in pofida faptului ca este cea mai mare din lume, a continuat sa inregistreze un declin al vanzarilor pentru luna septembrie de 5.2%, pentru a 15-a luna consecutiva.

Asta ar putea sa limiteze increderea pe care investitorii chinezi vor fi dispusi sa o acorde acestui nou proiect, in contextul unei piete afectate de neincredere, precum si a unei concurente puternice din partea zecilor de producatori locali de masini electrice cu preturi mult mai accesibile.

About the author

Leave a Reply