Cum se face internarea intr-un azil de batrani

La fel ca in orice institutie, si in cazul azilului de batrani, este nevoie de o procedura de inscriere, mai exact, trebuie intocmit un dosar pe baza caruia se va decide daca respectiva persoana poate beneficia sau nu de ingrijire intr-un astfel de centru.
Trebuie mentionat faptul ca aceste conditii nu au in mod obligatoriu legatura cu situatia materiala a varstnicului. Pentru a putea face obiectul internarii intr-un azil de batrani, persoana respectiva trebuie sa faca dovada ca nu exista nimeni care poate sa aiba grija de ea, iar in cazul in care exista sa se prezinte motivul pentru care nu doreste sa ingrijeasca de batran.
Din punct de vedere legal, pot beneficia de internare intr-un azil chiar si batranii care au o casa si pensie, cu mentiunea ca trebuie sa necesite in mod obligatoriu sprijin permanent. Daca persoana in cauza detine un certificate de handicap, aceasta mai are nevoie si de recomandare de la Comisia de Expertiza a Persoanelor cu Handicap in vederea necesitatii de supraveghere permanenta.
Ca si acte pentru dosarul de inscriere intr-un azil de batrani aveti nevoie de: o cerere de internare, copii facute dupa certificatul de nastere, buletin si, daca este cazul, dupa certificatul de casatorie. La fel, daca este cazul, certfificatul de deces al sotului respectiv al sotiei sau hotararea de divort. Pe langa acestea, va mai trebuie talonul de pensie, fisa cu rezultatul unor analize medicale si o adeverinta data de medicul de familie din care sa reiasa ca persoana respectiva nu sufera de afectiuni care se pot transmite. Daca batranul este apt, trebuie sa mai dea si o declaratie pe proprie raspundere cum ca nu are nici o ruda de gradul intai si nici un alt intretinator legal. In caz contrar, cei care ar avea obligatia sa il intretina pe batran, vor trebui sa mearga la un birou notarial si sa dea o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa motivul pentru nu poate sa asigure ingrijirea persoanei care face cererea de inscriere la un azil de batrani.
Pe baza documentelor din acest dosar, comisia va decide daca persoana in varsta care solicita sa se interneze in azil poate beneficia sau nu de acest serviciu.
Din cate ati observat mai sus, inscrierea unei persoane in varsta la un azil de batrani nu este o procedura prea complicata, dar inainte sa se recurga la ea, cel mai bine ar fi ca cei care sunt responsabili cu ingrijirea acestor persoane sa isi asume raspunderea si sa nu ii lase doar in atentia angajatilor unui astfel de centru, pentru ca la aceasta varsta, pe langa ingrijirea fizica au mare nevoie de atentia si dragostea celor din jur.

About the author

Leave a Reply