Cum sa faceti reparatii la laptop


In cazul in care laptopul dumneavoastra nu mai porneste si nu intelegeti de ce deoarece acesta este alimentat la o priza, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa verificati starea LED-urilor. Transformatorul de curent de obicei are un led care arata ca acesta este cuplat la priza si functioneaza. In cazul in care LED-ul nu este aprins si cablul este conecat atat la transformator cat si la priza din perete, atunci probabil ca este vorba despre defectiunea adaptorului de curent alternativ. In acest caz, pentu a efectua reparatii la laptop, trebuie sa verificati starea cablului sau a mufei de la laptop.

Daca LED-ul clipeste atunci cand miscati de cablu sau in cazul in care acesta ramane aprins atunci cand cablul este mentinut in pozitie dreapta atunci defectiunea este fie de la cablu fie de la mufa de conectare cu cablul de alimentare din interiorul calculatorului. Dintre cele doua, este bine ca problema sa fie la cablul de alimentare pentru ca este mult mai usor de reparat. Un cablu de alimentare poate sa arate perfect dar sa fie rupt pe interior. Cablul care vine de la adaptorul de tensiune la laptop este format din cablu ecranat si cu partea din interior a mufei laptopului conectata la cea a cablului.

O alta problema care poate fi reparata este cea a disk drive-ului. Acesta este casa sistemului de operare si inmagazineaza toate datele din computer. Acestea nu se defecteaza din senin. Uneori apar anumite semne de avertizare cum ar fi performanta redusa, date deteriorate, zgomote ciudate. Atunci cand observati aceste semne, salvati-va datele de indata.  Dupa ce se defecteaza, puteti efectua reparatii la laptop prin inlocuirea acestuia. Acest lucru este foarte usor. Scoateti vechea unitate, cumparati una noua cu acelasi conector (IDE sau SATA) si montati-l in locul unitatii vechi.

RAM-ul calculatorului dumneavoastra reprezinta memoria pe termen scurt a acestuia. Aceasta depoziteaza temporar informatiile de care sistemul are nevoie sa functioneze. Exista de asemenea cateva simptome care pot fi observate. Aparatul nu porneste si scoate zgomote ciudate, apar diverse defectiuni si opriri ale sistemului in timpul functionarii si in special atunci cand se ruleza programe care solicita mult memoria. Ca si mod de remediere, daca laptopul inca porneste, executati un test de memorie pentru a verifica erorile. Daca sunteti norocosi, poate ca placa de RAM nu este instalata cum trebuie in orificiu, caz in care trebuie sa o introduceti din nou. Daca nici acest lucru nu rezolva problema, atunci trebuie sa inlocuiti piesa defecta.

In concluzie, repararatiile la laptop trebuie sa se efectueze atunci cand este oportun si daca este avantajos din punct de vedere financiar. Mai mult decat atat, daca repararea este mult prea costisitoare si nu justifica investitia, exista intotdeauna posibilitatea achizitionarii unuia nou.

About the author

Leave a Reply