Cine este responsabil de hidroizolatia pe terasa blocului?

Una dintre principalele probleme ale locuitorilor aflati la ultimul nivel il constituie infiltratiile de apa prin plafon. Acest lucru este intampinat in special de catre proprietarii de imobile vechi, locuitorii din blocuri construite cu zeci de ani in urma, dar si in cazul constructiilor mai noi, care nu au fost finisate cu simtul raspunderii. De cele mai multe ori, acest lucru se poate rezolva prin simpla reparatie a acoperisului, indiferent ca stam la casa ori la bloc. Daca la constructiile in care exista proprietari unici lucrurile se rezuma la banii alocati pentru materiale si manopera pentru reparatii, in cazul teraselor blocurilor, lucrurile sunt ceva mai complicate. Evident, primii care au interesul ca hidroizolatia blocului sa fie in stare bune sunt locuitorii de la ultimul nivel, primii care se confrunta cu pericolul infiltratiilor si disconfortul creat de acestea. Dar, cum cheltuielile pentru reparatii sunt costisitoare, de multe ori lucrurile sunt neglijate, ajungandu-se la deteriorarea terasei, precum si a apartamentelor de dedesubt. Iar aici trebuie mentionat ca, in timp, apa infiltrata nu afecteaza doar locuintele de la ultimul nivel, ci exista riscul infiltrarii prin pereti si spre apartamentele de mai jos. Apelati din timp la hidroizolatie terasa.
Prin urmare, amanarea la nesfarsit a reparatiilor la teresa blocului nu poate avea decat urmari nefaste. Iar daca lipsa banilor constituie de obicei principalul impediment in demararea lucrarilor, trebuie precizat faptul ca terasa blocului reprezinta proprietate comuna, la fel cum sunt casa scarii, liftul sau subsolul. Acest lucru presupune si cheltuieli comune, care pot facilita procesul de reparare si care, la suprafete mari, poate fi destul de costisitor. Certurile inutile cu vecinii de bloc nu isi au rostul in acest caz, intrucat legislatia in vigoare din Romania obliga practic asociatia de locatari la reparatiile curente in caz de forta majora. In cazul terasei blocului, lucrarile nu pot fi ingreunate decat de transportul materialelor, in cazul in care vorbim despre un bloc fara lift. Chiar si in acest caz, firmele de constructii specializate au in dotare lifturri speciale pentru transportul materialelor pe terasa blocului, pentru a nu crea disconfort pentru locatari prin manevrarea acestora pe scari. De asemenea, liftul industrial montat pe exterior are rolul de a proteja liftul destinat locatarilor, care, prin constructie, este conceput doar pentru transportul de persoane, cu o sarcina precis mentionata, si nu pentru transportul materialelor de constructii.
Revenind insa la chestiunile de ordin birocratic, costul reparatiilor pe terasa blocului nu trebuie in niciun caz sa cada doar in sarcina locatarilor de la ultimul nivel. Acestea se impart la fel ca orice cheltuieli comune de pe casa scarii, spre exemplu. In ultima instanta, exista si varianta in care hodroizolatia poate fi efectuata in regie proprie de catre proprietarul care doreste acest lucru, urmand ca ulterior sa isi recupereze cheltuielile facute pe baza de factura, prin decontarea de catre asociatia de locatari ori de proprietari. Iar daca lucrurile nu pot fi rezolvate pe cale amiabila, ultimul pas il reprezinta actionarea in judecata a asociatiei de proprietari, unde avantajul este net de partea celui care a efectuat in regie proprie lucrarea.

About the author

Leave a Reply