Ce presupune diagnoza auto computerizata

Problemele pe care le intampinam cu autoturismul personal sunt dintre cele mai diverse si, nu de putine ori, am ramas contrariati atunci cand am ajuns la service, iar un mecanic spune un lucru, iar altul pune un alt diagnostic. Asemenea unui medic, mecanicul nu este atoatestiutor, iar un diagnostic bun pus masinii noastre vine in baza experientei acumulate de-a lungul timpului. Astazi, insa, mecanicii au la dispozitie si alte ustensile, care le fac munca mai usoara si inlatura riscul unui diagnostic eronat. Mai ales in cazul unor autoturisme de ultima generatie, dotate cu computere de bord sau pentru multe dintre componente, diagnoza este aproape imposibil de facut cu ochiul liber sau la un simplu invartit de cheie. De cele mai multe ori, in astfel de cazuri, masina nu porneste si gata, fara sa dea vreun semn ca ar fi vreo componenta defecta. Aici intervine diagnoza electronica, efectuata pe computer, in baza careia putem sti cu exactitate care componenta a masinii nu functioneaza, daca ea trebuie inlocuita sau doar necesita anumite reparatii si reglaje.

Aceasta presupune, dupa cum ii spune si numele, conectarea unui computer, de obicei un dispozitiv mobil, la computerul de bord al masinii sau la una dintre componentele despre care banuim ca ar fi cu probleme, in cazul in care aceasta este controlata electronic. Conectarea se poate face printr-o mufa universala, care in Europa este una de tip OBD2, fir prin mai multe mufe, individuale. Este gresit sa credem ca interfata diagnoza electronica a autoturismului se face doar pentru a depista si a scana o eventuala lista de erori ori de defecte in functionare. In realitate, un specialist adevarat ar trebui sa comunice cu aceste echipamente, astfel incat datele transmise sa fie interpretate corect, prin codurile afisate.

Astfel, un defect minor, precum simpla palpaire a unui bec sau o lumina intermitenta a unui simbol de pe bord, poate ascunde un defect al masinii pentru care, teoretic, nu mai avem nevoie de diagnosticul unui mecanic. Conectarea masinii la computerul pentru diagnoza ne va indica insa nu doar localizarea defectului, ci si parametrii de functionare ai piesei respective, daca aceasta mai poate fi folosita in continuare sau trebuie schimbata. De asemenea, diagnoza computerizata ne poate arata modul de functionare al altor sisteme, precum cel de transmisie, de franare, ABS si chiar ne poate indica nivelul emisiilor de gaz in atmosfera.

Prin urmare, nu este adevarat ca absolut oricine are un calculator pe mana iti poate face corect diagnoza masinii. Ca in orice domeniu, citirea si interpretarea corecta a datelor vine in urma experientei de service, a cazurilor intalnite si rezolvate in decursul activitatii. Iar daca ne gandim ca toate masinile sunt la fel, acest lucru este partial adevarat. Din pacate, soferii au stiluri diferite de condus, ceea ce influenteaza in mod decisiv gradul si viteza uzurii autoturismului.

About the author

Leave a Reply