Cauze pentru ulcer, arsuri la stomac si reflux

Suntem invatati sa mancam tot ce avem pofta (cald, rece, sarat, picant, alcoolizat, etc) ca si cand stomacul nostru ar fi indestructibil si ar putea sa trateze cu aceeasi eficienta toate cele 100.000 de mese pe care le servim in decursul vietii.

Atunci cand avem dureri de stomac, cel mai adesea invocam o cauza psihologica (“Nu te mai enerva ca faci ulcer”). Unii considera ca refluxul gastric rezulta din dorinta de a primi sau din asteptarea iubirii neimplinite, insa ar trebui sa cautam cauzele, prima data, in obiceiurile noastre si apoi in actiunile celor din jur.

Uneori, din dorinta de a slabi, sarim intentionat peste mese si ne infometam, ceea ce nu este absolut deloc recomandat, deaoarece stomacul este un organ central care indeplineste mai multe functii. Printre acestea se numara eliminarea bacteriilor daunatoare, transformarea aminoacizilor in proteine, care ajuta la construirea tesuturilor si ne ofera energie. In cele din urma, foarte multi paramentri de sanatate depind de calitatea muncii sale.

In stomac, aceasta uzina prelucreaza alimentele folosind produse chimice de o agresivitate neobisnuita. Cu ajutorul acidului clorhidric pur, aceasta uzina poate sa transforme tot ceea ce mancam intr-o pasta semi-lichida, semi-solida: chim alimentar. Pentru a-si indeplini misiunea, stomacul secreta aproximativ 3 litri de acid pe zi. Pentru a burta sa se protejeze, ea produce un lichid de protectie, numit mucus. Acesta captuseste preretii interiori ai stomacului.

About the author

Leave a Reply