Caloriferele, un strict necesar – dar ce alegi?

De vreme ce te gandesti sa renovezi casa, te vei gandi sa schimbi tot ce se poate. Nu vei mai face asta curand, deci acum este si momentul sa iti cantaresti foarte bine optiunile si sa alegi ce iti place. Cand vine vorba de calorifere, ai mai multe optiuni. In timp ce modelele din fonta par sa fie depasite, mai populare sunt modele inrudite, cele din aluminiu sau din otel.

Alegerea tipului de calorifer depinde si de structura casei, precum si de multipli alti factori. Iata cateva recomandari despre calorifere verticale si nu numai.

Calorifere din otel

In cazul acestora exista cea mai mare compatibilitate intre centrala si calorifer. Au si un pret accesibil, deci cu atat mai mult castiga apreciere. Daca ne raportam la capacitatea acestora, sunt rezistente la pana 100 de grade, desi pare greu de crezut ca un utilizator casnic va dori sa foloseasca o temperatura extrema de genul acesta.

Au un grad de rezistenta satisfacator, montajul este facil si nici nu sunt foarte grele precum cele din fonta. Avand si inertie termica scazuta, vor distribui rapid caldura. Asadar, sunt tot ce si-ar putea dori un utilizator. Asta pana cand ajungi si la termenul optim de folosire; mai mult de 10 ani nu te poti baza pe ele. In plus, specialistii spun ca este necesara tratarea apei din instalatie.

Calorifere din aluminiu

Marele avantaj al acestora, intr-o nota comparativa cu cele din otel, este reprezentat de o durata de viata mai prelungita. Practic sunt printre cele mai ofertante din acest punct de vedere, putand fi functionale intre 10 si 20 de ani.

Alte avantaje ale acestora se refera la modul de incalzire, destul de rapid. Vei gasi la fel de interesant si faptul ca pe termen lung vor arata ca noi – intrucat sunt vopsite in camp electrostatic.

Si acestea sunt usor de manevrat si de instalat, deci o bila alba castiga si din acest punct de vedere. Modele variate sunt si ele atragatoare, mai nou chiar incadrandu-se in randul celor de stil modern, fiind chiar si verticale.

Caloriferele din fonta

Sunt poate printre cele mai vechi modele, insa trainice si de calitate. Si acestea s-au mai modernizat, iar la ora actuala pot avea un design chiar placut. Inca sunt si adepti ai acestor stiluri, intrucat sunt cele care rezista cel mai mult, pana la 30 de ani.

Au o rezistenta sporita si la socuri, lovituri, chiar si la agentii externi si coroziune. Cat despre modul in care distribuie caldura, astfel de calorifere se incalzesc mai greu insa mentin caldura foarte bine. Iar cand vine vorba de aspect, producatorii s-au conformat si au inceput sa vina cu  modele care mai de care mai aspectuoase. Elementii au un aspect vintage, iar per total caloriferul este unul interesant.

Alegerea dintre cele 3 este una pur personala. De vreme ce reprezinta o investitie, este de preferat sa se tina cont de costuri si de calitate, raportat la termen lung, nu numai la momentul schimbarilor.

About the author

Leave a Reply