Avantaje si dezavantaje pentru panourile solare termice

Panourile solare, atat cele termice cat si panourile solare fotovoltaice sunt din ce in ce mai des intalnite si in Romania, motiv pentru care vom discuta in cele ce urmeaza despre acest aspect, mai exact despre panourile solare termice.

Adoptarea incalzirii solare este una dintre cele mai usoare cai de a profita de energia abundenta, fara emisii, furnizata de soare. Panourile de incalzire solara sunt de cele mai multe ori parte a unui incalzitor de apa, dar pot si incalzi aerul ca parte a unui sistem de incalzire la domiciliu. Caldura solara ofera o serie de avantaje, precum si cateva dezavantaje, comparativ cu metodele traditionale de incalzire.

Costuri de incalzire

Principalul avantaj al incalzirii solare este ca energia pe care o primiti de la soare este libera. Un incalzitor solar de apa calda este rareori suficient de puternic pentru a inlocui un sistem electric sau de gaz, dar adaugarea panourilor de incalzire solara in sistemul dvs. de apa calda va poate reduce costurile pentru incalzirea apei la jumatate.

De asemenea, termoizolatia solara pentru caldura la domiciliu poate, de asemenea, sa va suplimenteze cuptorul traditional si sa reduca costurile in timpul lunilor de iarna, permitandu-va sa economisiti bani.

Amortizarea costurilor

Cu siguranta in cazul in care veti alege sa folositi panouri solare presurizate de la Top Solar veti ajunge sa amortizati investitia intr-o perioada mai scurta sau mai indelungata de timp.

Alegand varianta panourilor solare termice nepresurizate veti putea amortiza investitia in 2 – 3 ani de zile. In schimb, daca veti opta pentru panouri solare termice presurizate, veti reusi sa amortizati investitia in aproximativ 4 – 5 ani de zile.

Protejati mediul inconjurator

Optand pentru energia termica obtinuta de la panourile solare veti proteja mediul incojurator, asa ca acesta este un alt motiv intemeiat pentru a va indrepta atentia spre acest tip de panouri solare. In plus, acestea nu emit zgomote care sa va deranjeze pe dvs. sau pe cei din jur.

Ei bine, panourile solare termice au si cateva dezavantaje, asa ca haideti sa vedem care ar fi acestea.

Probleme de fiabilitate

Principala problema cu incalzirea solara este una de fiabilitate. In timpul orelor de noapte sau a vremii nefavorabile, sistemul nu va primi suficienta energie solara pentru a incalzi apa sau aerul.

Unele sisteme utilizeaza un lichid dens sau un material solid pentru a stoca energia soarelui si pentru a radia lent in timpul orelor nonpeak, insa sistemele de incalzire solara sunt, in esenta, inutile in afara orelor de zi. Din acest motiv, majoritatea proprietarilor care instaleaza panouri solare fac acest lucru ca supliment la un sistem traditional si nu ca inlocuitor.

Faptul ca este necesar un anumit buget pentru montarea acestora, pentru unele persoane reprezinta un mare dezavantaj, pentru ca multi sunt cei care si-ar dori panouri solare termice, insa care nu dispun de un buget mare pentru montarea acestora.

Chiar daca investitia va fi amortizata, multi sunt cei care au nevoie urgenta de bani, asa ca renunta la ideea de a beneficia de acest tip de energie termica.

About the author

Leave a Reply