Alegerea rulmentilor potriviti in functie de necesitati

Rolul rulmentilor este unul extrem de important, motiv pentru care constructia personalizata a acestora in functie de scopul in care acestia urmeaza sa fie utilizati reprezinta un factor esential. Acestia variaza mult si in functie de directia fortelor care vor necesita suport din partea acestora precum si de dimensiunile acestora. Putem mentiona aici forte precum cele axiale, radiale sau momentele de indoire care sunt prevazute prependicular pe axa sau sectiunea principala a rulmentilor.

Aspecte importante privind viteza de operare a rulmentilor

Rulmentii variaza si in functie de viteza de operare prevazuta pentru acestia. In cele mai multe cazuri, aceasta este specificata ca si valoare maxima pentru suprafete relative. Cu toate acestea, trebuie specificat faptul ca exista diferente si posibilitati de suprapunere considerabila intre astfel de valori sau game de viteze intregistrate in cazul diverselor tipuri de rulmenti skf.

Cei de tip plan sunt caracterizati de regula de viteze de operare destul de scazute in vreme ce rulmentii prevazuti cu elemente de tip role au capacitatea de a suporta viteze de operare mai mari. Urmatoarele categorii din acest top realizat din perspectiva capacitatii sau vitezei de operare a acestora sunt reprezentate de rulmentii prevazuti cu un camp magnetic si cei cu fluid. Ceea ce ii limiteaza pe acestia este forta centripeta, atunci cand aceasta depaseste rezistenta materialului.

Diverse aplicatii: influente legate de jocul rulmentilor

Rulmentii disponibili pe piata pot fi utilizati in cadrul unei game diverse de aplicatii caracterizate de diversi factori care influenteaza modul de operare a acestora. Din aceasta perspectiva, un exemplu de factor care trebuie luat in calcul este jocul rulmentilor pe care diversele aplicatii il pot permite sau nu. Unele suporta un joc limitat al acestora in vreme ce altele pot ajunge chiar pana la asa-zisa pierdere a rulmentilor. Important de retinut este faptul ca valoarea admisibila a jocului variaza destul de mult si in functie de modul de utilizare a rulmentilor nu doar de tipologia acestora.

Rigiditatea & elasticitatea rulmentilor

Tot in categoria de factori care determina sau sunt influentati de operatiunea de miscare in care sunt implicati rulmentii de diverse tipuri se regaseste si caracteristica denumita elasticitate. Este important sa fie mentionate cateva aspecte cu privire la aceasta intrucat elemente importante precum bilele regasite la nivelul unui rulment se pot deforma cu usurinta atunci cand sunt utilizate la o incarcatura mai mare decat cea pentru care au fost prevazute.

Important de precizat este si faptul ca, in cazul rulmentilor, cursa acestora este una elastica, avand capacitatea de a crea o usoara sectiune adanca atunci cand bila exercita presiune asupra sa. Acest lucru ne directioneaza si catre factorul important numit duritatea rulmentilor care poate fi de asemenea influentat de diverse influente externe implicate in proces.

Acest factor reprezinta la baza maniera in care incarcatura aplicata rulmentilor determina variatii ale distantei dintre sectiunile separate de acestia. Cursa sau bilele pot provoca un astfel de rezultat in cazul rulmentilor prevazuti cu elemente rulante. In cazul celor care opereaza cu fluid, acest factor este determinat de variatia de presiune identificata in cazul unei brese. Cert este faptul ca atunci cand rulmentii cu lichid sunt utilizati in raport cu o incarcatura corecta pentru constructia acestora, acestia sunt mai rigizi decat cei prevazuti cu elemente rulante.

Toate aceste aspecte sunt importante pentru modul de operare a rulmentilor din diverse categorii si pentru operatiuni sau aplicatii distincte.

About the author

Leave a Reply